Od praktyki do pracy
ERASMUS + Kształcenie i szkolenie zawodowe
KA1 – Mobilność edukacyjna
„Od praktyki do pracy”
Nr umowy/ projektu: 2014-1-PL01-KA102-001030
Data rozpoczęcia i zakończenia projektu: 01.12.2014 r. – 30.11.2015 r.
Przyznane dofinansowanie: 35 140,00 EUR

Opis:
Projekt “Od praktyki do pracy” będzie polegał na odbyciu 4-tygodniowych staży przez 12 uczniów Technikum Zawodowego w zawodach technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych, które wchodzi w skład Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Chojnie. Staże odbędą się w hotelach i restauracjach w Anglii i na Malcie.
Celem projektu jest również wzrost kompetencji językowych jego uczestników, ma również
kształtować tożsamość europejską jego uczestników, rozwijać kompetencje wielokulturowe i
postawy tolerancji. W projekcie oprócz partnera wysyłającego uczestniczą następujący partnerzy przyjmujący:
Anglia:
Bakehouse Bed & Breakfast,
Sherborne Hotel,
Eastbury Hotel.

Malta:
Illusions Ltd – 47 Summer Nights,
JDJ Operations Ltd – Sensi.

Działania w ramach przygotowania językowego w instytucji wysyłającej:
– dokonanie zakupu słowników angielsko-polskich dla stażystów (luty 2015), koordynator projektu,
– kurs języka angielskiego w wymiarze 32 godzin zegarowych prowadzony przez wykwalifikowanego lektora z instytucji zewnętrznej, ze zwróceniem szczególnej uwagi na kształtowanie umiejętności komunikacyjnych stażystów (kwiecień, maj, czerwiec 2015),

Działania w ramach przygotowania psychologiczno-pedagogicznego, kulturowego, zapobieganie ryzyku przeprowadzone w instytucji wysyłającej:
– warsztaty z psychologiem/pedagogiem, dwa razy po 3 godziny. Tematyka zajęć to: wzmocnienie odporności na stres, rozwiązywanie sytuacji konfliktowych, adaptacja w nowym środowisku, radzenie sobie z rozłąką z rodziną, stresem związanym z podróżą lotniczą, trening asertywności i autoprezentacji (maj 2015)
– zapobieganie ryzyku, spotkanie z policjantem i pedagogiem szkolnym na temat sposobów postępowania w sytuacjach stwarzających zagrożenie (2 godziny), (maj 2015),
– prezentacja multimedialna Marsaskali i Malty oraz Sherborne połączona ze spotkaniem ze stażystami, którzy odbyli praktyki w tych miejscowościach w ramach projektu LdV, 2 godziny (czerwiec 2015),

Przygotowanie uczestników podczas realizacji staży:
– “Przełamanie lodów” zajęcia kulturowo-językowe podczas pierwszego tygodnia staży na Malcie/w Anglii. Zostaną przeprowadzone przez doświadczonych pedagogów z którymi instytucja wysyłająca współpracowała podczas projektów LdV (Ch. Mifsud – Malta, B. Betts – Anglia), 3 godziny (lipiec 2015),
– zwiedzanie Malty, grupa gastronomów odbywająca staż w Marsaskali,
– zwiedzanie Sherborne i Londynu, grupa hotelarzy odbywająca staż w Sherborne.

Rezultaty: Odbycie przez uczestników projektu czterotygodniowej, obowiązkowej praktyki zawodowej w formie staży w hotelach w Anglii oraz na Malcie. Wzrost umiejętności zawodowych i językowych uczestników staży oraz pewności siebie i predyspozycji do funkcjonowania na europejskim rynku pracy.

Promocja:
Projekt zostanie zaprezentowany podczas organizowanego corocznie przez Zachodniopomorskie Kuratorium Oświaty festiwalu projektów europejskich. Rezultaty projektu oraz jego działania zostaną przedstawione na prowadzonej przez na stronie internetowej projektów LdV realizowanych przez ZSP nr 1 w Chojnie – www.staze-ldv-chojna.eu. Kierownik szkolenia praktycznego w ZSP nr 1 w Chojnie przedstawi rezultaty projektu podczas spotkań z pracodawcami z branży hotelarskiej i gastronomicznej, z którymi współpracuje szkoła. Takie spotkania odbywają się cyklicznie i porównanie staży zagranicznych z praktykami odbywającymi się w krajowych restauracjach i hotelach przyczyni się do podniesienia jakości procesu kształcenia zawodowego realizowanego w szkole. Rezultaty projektu “Od praktyki do pracy” zostaną przedstawione podczas corocznego zgromadzenia przedstawicieli Związku Miast Partnerskich Douzelage w Tryavnie (Bułgaria). Do organizacji należy po jednym mieście z 26 państw Unii Europejskiej. Informacje o projekcie, w ramach działań promocyjno-upowszechniających, znajdą się na łamach prasy lokalnej i lokalnych portali internetowych, gdzie grupami docelowymi jest szeroki przekrój reprezentantów społeczności lokalnej.