Od praktyki do pracy
ERASMUS + Kształcenie i szkolenia zawodowe
KA1 – Mobilność edukacyjna
„Od praktyki do pracy 2”
Nr umowy/ projektu: 2015-1-PL01-KA102-014836
Data rozpoczęcia i zakończenia projektu: 01.06.2015 r. – 31.05.2017 r.
Przyznane dofinansowanie: 73 468,00 EUR
Opis:
Projekt “Od praktyki do pracy 2” polega na odbyciu 4-tygodniowych staży przez 12 uczniów Technikum Zawodowego w zawodach technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych, które wchodzi w skład Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Chojnie. Staże odbędą się w hotelach i restauracjach w Anglii i na Malcie.
Celem projektu jest również wzrost kompetencji językowych jego uczestników, ma również kształtować tożsamość europejską jego uczestników, rozwijać kompetencje wielokulturowe i postawy tolerancji.
W projekcie oprócz partnera wysyłającego uczestniczą następujący partnerzy przyjmujący:
Anglia;
Anglia:
- Bakehouse B&B,
- Eastbury Hotel,
- Crown at Sherborne,
- The Grange at Oborne.
Malta:
- JDJ Operations – Sensi
- Illusions Ltd – 47 Summer Nights
Działania w ramach przygotowania językowego w instytucji wysyłającej:
- dokonanie zakupu słowników angielsko-polskich dla stażystów (wrzesień 2015),
- przygotowanie językowe online – język angielski za pośrednictwem portalu Komisji
Europejskiej (grudzień 2015, styczeń/luty 2016), - ze względu na to, że nie znamy w chwili obecnej zawartości kursu online, planujemy
dodatkowe zajęcia językowe prowadzone przez lektora z instytucji zewnętrznej. Długość
kursu z lektorem będzie uzależniona od treści kursu online.
Działania w ramach przygotowania psychologiczno-pedagogicznego, kulturowego, zapobieganie ryzyku przeprowadzone w instytucji wysyłającej:
- warsztaty z psychologiem/pedagogiem, dwa razy po 3 godziny. Tematyka zajęć to:
wzmocnienie odporności na stres, rozwiązywanie sytuacji konfliktowych, adaptacja w nowym środowisku, radzenie sobie z rozłąką z rodziną, stresem związanym z podróżą lotniczą, trening asertywności i autoprezentacji (marzec 2016), - zapobieganie ryzyku, spotkanie z policjantem i pedagogiem szkolnym na temat sposobów
postępowania w sytuacjach stwarzających zagrożenie (2 godziny), (marzec 2016), - prezentacja multimedialna Marsaskali i Malty oraz Sherborne połączona ze spotkaniem ze stażystami, którzy odbyli praktyki w tych miejscowościach w ramach projektu Erasmus+ “Od praktyki do pracy” w roku 2015 , 2 godziny (kwiecień 2016),
Przygotowanie uczestników podczas realizacji staży:
- “Przełamanie lodów” zajęcia kulturowo-językowe podczas pierwszego tygodnia staży na
Malcie/w Anglii. Zostaną przeprowadzone przez doświadczonych pedagogów z którymi
instytucja wysyłająca współpracowała podczas projektów LdV (Ch. Mifsud – Malta, B. Betts –
Anglia), 3 godziny (kwiecień/maj 2016), - zwiedzanie Malty, grupa gastronomów odbywająca staż w Marsaskali,
- zwiedzanie Sherborne i Exeter, grupa hotelarzy odbywająca staż w Sherborne.
W roku szkolnym 2016/2017 powyższe działania przygotowawcze zostaną powtórzenie w odniesieniu do uczniów, którzy będą odbywali staż w ostatnim tygodniu kwietnia i trzech tygodniach maja 2017 r.
Upowszechnianie rezultatów projektu:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Chojnie zawsze intensywnie promował i upowszechniał rezultaty realizowanych w placówce projektów mobilności zawodowej. Jesienią 2014 r. została wydana broszura w której opisane są wszystkie projekty LdV zrealizowane w szkole. Korzystając z tych doświadczeń zostały zaplanowane i będą przeprowadzone działania upowszechniające projektu Erasmus+ “Od praktyki do pracy 2”. Projekt zostanie zaprezentowany podczas organizowanego corocznie przez Zachodniopomorskie Kuratorium Oświaty festiwalu projektów europejskich. Rezultaty projektu oraz jego działania zostaną przedstawione na prowadzonej przez nas stronie internetowej projektów LdV i Erasmus+ realizowanych przez ZSP w Chojnie. Kierownik szkolenia praktycznego w ZSP w Chojnie przedstawi rezultaty projektu podczas spotkań z pracodawcami z branży hotelarskiej i gastronomicznej, z którymi współpracuje szkoła. Takie spotkania odbywają się cyklicznie i porównanie staży zagranicznych z
praktykami odbywającymi się w krajowych restauracjach i hotelach przyczyni się do podniesienia jakości procesu kształcenia zawodowego realizowanego w szkole. Kierownik szkolenia praktycznego poinformuje o rezultatach projektu przedstawicieli Izby Rzemieślniczej w Szczecinie, z którą ZSP w Chojnie współpracuje. Rezultaty projektu “Od praktyki do pracy 2” zostaną przedstawione podczas corocznego
zgromadzenia przedstawicieli Związku Miast Partnerskich Douzelage w Bad Koetzting (Niemcy). Do organizacji należy po jednym mieście z 26 państw Unii Europejskiej. W obradach zgromadzenia biorą udział m. in. dyrektorzy szkół i przedstawiciele branży hotelarskiej i gastronomicznej. Koordynator projektu “Od praktyki do pracy 2” jest przewodniczącym Douzelage. Opis rezultatów projektu znajdzie się na stronie www.douzelage.org w języku angielskim. Informacje o projekcie, w ramach działań promocyjno-upowszechniających, znajdą się na łamach prasy lokalnej i lokalnych portali internetowych, gdzie grupami docelowymi jest szeroki przekrój reprezentantów społeczności lokalnej.