W dniach od 27 do 31 marca 2023 r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Chojnie odbyły się Dni Zdrowego Trybu Życia. Uczniowie wszystkich klas, na godzinach wychowawczych oraz lekcjach wychowania fizycznego, uczestniczyli w zajęciach promujących zdrowy tryb życia. Podczas tych zajęć, nauczyciele mieli możliwość wykorzystania platformy lub zeszytu ćwiczeń HEFL – innowacja pedagogiczna „Wychowanie zdrowotne na całe życie”. 27 marca 2023 r. Pan Aleksander Lizak, wraz z pielęgniarką szkolną – Panią Wandą Nużyńską, przeprowadzili XXX Ogólnopolską Olimpiadę Promocji Zdrowego Trybu Życia PCK (etap szkolny). Uczniowie klasy 3PDW uczestniczyli w prelekcji: „Promowanie zdrowego trybu życia”, którą wraz z wychowawcą klasy – Panią Magdaleną Kardasz, prowadziła pielęgniarka szkolna.
Uczniowie klasy 2HŻ, pod opieką pani Małgorzaty Zarzyckiej, w ramach warsztatów gastronomicznych pt: „Przygotowanie potraw odżywczych i zdrowych”, przyrządzili zupę krem z warzyw (cukinii, pomidorów i papryki). 28 marca 2023 r. Pani Agnieszka Pawlaczyk przeprowadziła w klasie 1d LO i 3BI prelekcję w ramach Ogólnopolskiego Programu Profilaktyki Czerniaka. Samorząd Uczniowski w ramach akcji „Jabłko dla każdego ucznia”, częstował jabłkami wszystkich uczniów i nauczycieli.
29 i 31 marca 2023 r. Pani Monika Sidorczuk, na lekcjach biologii w klasie 1PD, 1WZ, 2MM, 3MM oraz 2PDW, przeprowadziła prelekcję w ramach programu „Podstępne WZW”. 31 marca 2023 r. Pani Małgorzata Zarzycka, podczas warsztatów gastronomicznych pn: „Efektowne i zdrowe produkty odżywcze”, z uczniami klasy 1HŻ przygotowała zdrowe desery: pudding z nasionami chia, jaglane rafaello, krem czekoladowy z awokado oraz koktajl mleczno-owocowy.
W tym samym dniu, uczniowie klasy 1c LO, 1d LO, 2abc LO i 1TB, uczestniczyli w prowadzonej przez Panią Biankę Małysz-Lewandowską prelekcji pt: „Wpływ żywienia na pracę mózgu”. Celem prelekcji było zapoznanie jej uczestników z zasadami racjonalnego żywienia, uświadomienie im wpływu zdrowego odżywiania na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wykształcenie umiejętności wyboru produktów żywnościowych poprawiających pracę mózgu i koncentrację uwagi, eliminowanie produktów szkodliwych oraz kształtowanie umiejętności oceniania własnego sposobu żywienia. Ponadto, Pani Bianka Małysz-Lewandowska przygotowała dla uczestników prelekcji oraz uczniów klasy 1HŻ, ankietę pt: „Ocena zdrowego stylu życia”, którą uczniowie wypełnili online. Jej wyniki pozwoliły poznać zachowania zdrowotne i świadomość młodzieży odnośnie zdrowego stylu życia w zakresie nawyków żywieniowych, ilości snu, aktywności fizycznej, umiejętności radzenia sobie ze stresem oraz stosowania używek.
mgr Grażyna Magdziak