W ramach projektu „Inwestycja w kształcenie zawodowe – inwestycją w przyszłość!”, program RPO WZ 8.6, w terminie od 7 do 8 stycznia 2020 r. odbył się 8 godzinny kurs carvingu, podnoszący kompetencje uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. W kursie wzięło udział 22 uczniów: 6 osób z kl. 4 TŻ, 10 osób z kl. 3 TŻ, 5 – z kl. 2 TŻ i 1 z kl. 1 TŻ(g).
Celem kursu carvingu było przekazanie wiedzy teoretycznej i praktycznej oraz zachęcenie do ćwiczenia nowych umiejętności z dziedziny carvingu, które mogą zapewnić dalszy rozwój i sukces na rynku pracy. Ponadto, poprzez ten kurs, uczniowie przygotowywali się do samodzielnej, profesjonalnej pracy na sali, nabyli umiejętności sztuki carvingu, zdobyli nowe umiejętności, podwyższyli kwalifikacje zawodowe.
Uczestnicy kursu carvingu zapoznali się z historią carvingu, techniką i rodzajami cięć oraz sposobami zabezpieczenia sprzętu. Nauczyli się wykonywać m.in.: liście z cukinii, motywy kwiatowe z papryczki pepperoni, ptaki z cykorii i białej rzodkwi, kwiaty tajskie w melonie, różę w arbuzie. Poznali także zasady budowania wieloskładnikowej kompozycji z wyrzeźbionych elementów.
Każdy uczestnik kursu, po zdanym egzaminie końcowym, uzyskał zaświadczenie o ukończeniu kursu.
Wszyscy kursanci uczestniczyli w zajęciach z dużym zaangażowaniem i ciekawością oraz ukończyli kurs z wynikiem końcowym pozytywnym. Nowo nabyte umiejętności na pewno zaprocentują w przyszłości – jako bardzo dobry start w budowaniu swojej kariery zawodowej. Nasi uczniowie będą postrzegani przez przyszłych pracodawców jako osoby wyposażone w duży zakres kwalifikacji oraz kompetencji.
Alicja Linkiewicz