W ramach projektu „Inwestycja w kształcenie zawodowe – inwestycją w przyszłość!” program RPO WZ 8.6 w terminie od 7 do 10 stycznia 2020 r. odbył się kurs carvingu, doskonalący umiejętności nauczycielki kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Nauczycielka uczestniczyła w 30 godzinnym kursie.

Celem kursu carvingu było przekazanie wiedzy teoretycznej i praktycznej, zachęcenie do ćwiczenia nowych umiejętności z dziedziny carvingu oraz podwyższenie kwalifikacji zawodowych nauczycielki.

Uczestniczka kursu carvingu zapoznała się z historią carvingu, techniką i rodzajami cięć oraz  sposobami zabezpieczenia sprzętu. Nauczyła się wykonywać m.in.: liście z cukinii, motywy kwiatowe z papryczki pepperoni, ptaki z cykorii i białej rzodkwi, kwiaty tajskie w  melonie, różę w arbuzie. Poznała także zasady budowania wieloskładnikowej kompozycji z wyrzeźbionych elementów.

Kursantka uczestniczyła w zajęciach z dużym zaangażowaniem i ciekawością. Po zdanym egzaminie końcowym uzyskała zaświadczenie o ukończeniu kursu z wynikiem końcowym pozytywnym. Nowo nabyte umiejętności na pewno zaprocentują w nauczaniu zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych.

Alicja Linkiewicz