06.02.2020 r. 38 uczniów z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Chojnie, kształcących się w zawodach technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych, uczestniczyło w zajęciach w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Wyjazd zrealizowany był z projektu ,,Inwestycja w kształcenie zawodowe – inwestycją w przyszłość!”.

O godzinie 11:30 zostaliśmy przywitani przez studenta trzeciego roku, który zaprowadził nas na wykład. Temat był bardzo interesujący, ponieważ dotyczył wyjazdów studentów WSHiG na staże do Hiszpanii i na Majorkę. Obejrzeliśmy film o hotelach, które się tam znajdują i dowiedzieliśmy się o procedurze rekrutacji na wyjazd. Kolejną atrakcją był udział w ćwiczeniach gastronomicznych. Mieliśmy okazję na żywo zobaczyć i posmakować kuchni Tajskiej. Robiliśmy wspólnie pattaja i zupę miso.

Ostatnim ćwiczeniem, w którym braliśmy udział był pokaz barmański. Nauczyliśmy się robić kilka koktajli, np. Cosmopolitan, Pinacolada, Mochito i Blu Lagun.

Zostaliśmy także oprowadzeni po uczelni, salach wykładowych i ćwiczeniowych, które zrobiły na nas ogromne wrażenie. Rozmawialiśmy ze studentami, którzy zachęcali nas do wybrania tej uczelni.

Na koniec zostaliśmy poczęstowani obiadem w restauracji ,,Beverly Hills”, która jest udekorowana ozdobami przywiezionymi ze Stanów Zjednoczonych. Było w niej także wiele zdjęć znanych aktorów, m.in. Marilyn Monroe, Pameli Anderson i Arnolda Schwarzeneggera, a także zdjęcia założyciela uczelni dr Romana Dawida Taubera, który po długiej chorobie zmarł w czerwcu 2019 roku. Podczas kilku wcześniejszych wyjazdów na WSHiG, mieliśmy okazję osobiście poznać Pana rektora.

Opiekunami naszej wycieczki była pani Katarzyna Kicińska – nauczycielka przedmiotów hotelarskich oraz pani pedagog Grażyna Magdziak i pani pedagog Karina Chorąży. Zostaliśmy pochwaleni za aktywny udział w ćwiczeniach i wykładzie, za co nauczyciele przedmiotów hotelarsko – gastronomicznych nagrodzili nas celującymi i bardzo dobrymi ocenami. Wycieczka była bardzo interesująca. Nauczyliśmy się wielu nowych rzeczy i przez kilka godzin mogliśmy poczuć się jak studenci WSHiG.

Uczniowie z kl. 2 TH