W dniach 10-11 lutego 2020 r., w ramach projektu pn. „Inwestycja w kształcenie zawodowe – inwestycją w przyszłość” Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego realizowanego przez Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Chojnie, cztery nauczycielki przedmiotów zawodowych gastronomicznych i hotelarskich wzięły udział w 4 warsztatach kulinarnych.

Celem warsztatów było podniesienie kompetencji zawodowych nauczycielek oraz zdobycie umiejętności przygotowania oraz dekorowania potraw kuchni różnych narodów.

W programie warsztatów znalazły się takie tematy jak: klasyka kuchni orientalnej; kuchnia Ameryki Północnej; pikantna kuchnia łacińska; Hiszpania od strony kuchni; kuchnia francuska; tajniki kuchni włoskiej oraz ryby i owoce morza.

Uczestniczkom zapewniono wszelkie niezbędne produkty, sprzęty, akcesoria kuchenne oraz przestrzeń do degustacji. Każde kolejne warsztaty rozpoczynały się od wstępu teoretycznego, podczas którego omawiano plan działania na dany temat. Następnie rozpoczynano panel praktyczny, gdzie w trakcie gotowania prowadząca poruszała tematy z dziedziny HACCP, dobrej praktyki produkcyjnej i dobrej praktyki higienicznej. Podczas paneli praktycznych uczestniczki pod okiem instruktora samodzielnie wykonywały potrawy, po czym każda potrawa była prezentowana na talerzu i profesjonalnie dekorowana z zachowaniem zasad sztuki kulinarnej.

Na zakończenie warsztatów uczestniczkom, wzbogaconym o nowe doświadczenia kulinarne, wręczono zaświadczenia potwierdzające udział i ukończenie warsztatów.

Alicja Linkiewicz