espół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Chojnie od wielu lat bierze udział w realizacji projektów międzynarodowych, przez co stwarza uczniom możliwość rozwoju zawodowego, poszerzania horyzontów, poznawania innych kultur, obyczajów i języków.
W dniach od 05.07.2013 r. do 02.08.2013 r. ośmioro uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Chojnie, kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa, odbyło czterotygodniowy staż w Marsaskali na Malcie oraz w Sherborne w Anglii, w ramach projektu „Europejska jakość w szkoleniu uczniów hotelarstwa”, z programu Leonardo da Vinci. Koordynatorem projektu był Pan mgr J. Cezary Salamończyk, nauczyciel języka angielskiego w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Chojnie.
Stażystami w Sherborne w Anglii byli:
– Klaudia Depa z klasy III TH,
– Paula Czyżewska z klasy III TH,
– Radosław Gołaś z klasy II TH,
– Jakub Ziembowski z klasy III TH.
O bezpieczeństwo uczniów w Anglii zadbała Pani Dyrektor ZSP Nr 1 w Chojnie mgr Adriana Salamończyk.

Przebieg projektu

Staż na Malcie w Marsaskali odbyły:
– Joanna Bożek z klasy II TH,
– Justyna Mak z klasy II TH,
– Paulina Bratkowska z klasy III TH,
– Dorota Dumańska z klasy III TH.
Funkcję opiekuna stażu na Malcie pełniła Pani mgr Katarzyna Skotnicka.

Przebieg projektu

Wyjazd na staż był poprzedzony przygotowaniem kulturowym, językowym oraz pedagogiczno – psychologicznym. Ze środków projektu zakupione zostały dla wszystkich stażystów słowniki polsko – angielskie.
Ogólne założenia projektu obejmowały:
– odbycie czterotygodniowej praktyki zawodowej przez uczniów w zawodzie technik hotelarstwa,
– rozwój kompetencji językowych uczniów,
– zapoznanie z kulturą i obyczajami regionu, w którym uczniowie odbywali staż,
– współpracę międzynarodową,
– promocję szkoły poza granicami kraju.
Czteroosobowa grupa odbyła staż w hotelu Sensi, który znajduje się nad Zatoką św. Tomasza w Marsaskali. Obiekt położony jest w bliskiej odległości od plaży, w dogodnie komunikacyjnym miejscu. Hotel posiada 20 pokoi wraz z łazienkami, odznaczających się  prostym wystrojem. Każdy pokój oferuje widok na basen, Morze Śródziemne lub miasto. Serwowane są tam śniadania kontynentalne, a także urozmaicone menu, przede wszystkim dania kuchni międzynarodowej, śródziemnomorskiej oraz maltańskiej.
Druga czteroosobowa grupa odbyła staż w hotelu Bakehouse B&B. Położony w centrum zabytkowego miasta Sherborne w hrabstwie Dorset, dwie minuty spacerem od słynnego Sherborne Abbey, centrum miasta i zamku. Obiekt składa się z hotelu i hostelu. Hostel przeznaczony jest dla osób pracujących i młodzieży uczęszczającej do prywatnych szkół w Sherborne, a dziesięciopokojowy hotel dla turystów.

Przebieg projektu

Cała ósemka stażystów pracowała pięć dni w tygodniu, po osiem godzin dziennie. Do ich obowiązków należało utrzymywanie czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych, przyjmowanie i realizowanie zleceń związanych z obsługą gości w części mieszkalnej, dbanie o gości i mienie obiektu hotelarskiego. Kolejnym elementem programu stażu była praca w dziale gastronomicznym, obejmująca: przygotowanie sali konsumenckiej do przyjęcia gości, porządkowanie stołów po posiłku, podawanie karty menu i realizacja zamówień. Stażyści poznali także pracę w recepcji, gdzie obsługiwali urządzenia techniczne, komunikowali się w języku angielskim z gośćmi i personelem oraz wykonywali inne obowiązki związane z programem praktyk.

Przebieg projektu

Ponadto uczestnicy programu wzięli udział w kursie językowo – kulturowym. Kurs języka angielskiego dla stażystów w Sherborne prowadzony był przez nauczyciela języka angielskiego Pana Boba Betts’a, a w Marsaskali przez Pana Charlota Mifsuda. Prowadzący kursy zapoznali uczestników kursu nie tylko z historią miejscowości, ale również z tamtejszymi legendami i przypowieściami.

Przebieg projektu

Stażyści oprócz pracy i nauki języka angielskiego mieli zapewnione rozmaite atrakcje.
Młodzież z Anglii wraz z opiekunem stażu zwiedzała Stary Zamek w Sherborne, a z Panem Jeremim Barkerem Nowy Zamek. Opowiedział on im historię rodziny królewskiej, która była prawdziwą lekcją historii.

Przebieg projektu

Uczniowie poznawali kulturę angielską poprzez wyjścia na występy chóru w Abbey, koncert akustyczny muzyki klasycznej i koncert wokalny muzyki operowej w Cheap Street Church, a także wystawę malarstwa i rzeźby w Digby Hall. Mieli zorganizowane wejście na dzwonnicę w Sherborne Abbey, aby obejrzeć występ miejscowych dzwonników kościelnych. Stażyści podczas organizowanych gier w kręgle integrowali się z mieszkańcami Sherborne, a podczas jednego spotkania towarzyszyła im grupa chodziarzy z Chojny, przebywająca w Sherborne. Brali także udział w prawdziwym, angielskim party w ogrodzie, którego gospodarzem była Sara Wittik. Wolny czas uczniowie spędzali na wyjazdach na zakupy do Yeovil, na Car Boot Sale oraz na spacery po Sherborne. Największe wrażenie na uczestnikach projektu wywarła wycieczka do Londynu. Młodzież zobaczyła słynną wieżę Big Ben i Parlament, Chinatown, Pałac Buckingham, London Eye, gdzie oficjalnie w rezydencji obecna była Królowa Elżbieta II. Przeszli stałą turystyczną trasą Londynu, zwiedzając najważniejsze i charakterystyczne miejsca stolicy Wielkiej Brytanii.

Przebieg projektu

 Jedną z niezapomnianych wycieczek był wyjazd do Durdle Door, które jest najczęściej odwiedzanym miejscem przez turystów. W promieniach słońca, na uroczej plaży mogli wypocząć, opalić się i zrelaksować.

Przebieg projektu

Młodzież na Malcie realizowała program kulturowy przygotowany przez burmistrza Marsaskali Pana Mario Calleja. Celem programu było poszerzenie wiedzy na temat kultury, obyczajów i codziennego życia maltańczyków. Stażystki poznały Marsaskalę, m.in. kościół parafialny św. Anny, wybudowany przez Joannitów w XVII wieku, potężną wieżę strażniczą św. Tomasza oraz dawny port rybacki. Zwiedziły stolicę wyspy Vallettę, a w niej XVII wieczną Katedrę Św. Jana, monumentalny Pałac Wielkich Mistrzów, kościół Il Gesù, XVIII wieczną bibliotekę oraz liczne pałace i zabytkowe fortyfikacje.
Uczennice miały okazję poznać dawną stolicę Malty – Mdinę, która jest obecnie zabytkowym, średniowiecznym miastem z wąskimi, cichymi uliczkami; położonym na wzgórzu, skąd roztacza się malowniczy widok na wyspę.
Największe wrażenie na uczestnikach projektu wywarła Błękitna Grota(Blue Grotto), czyli niewielka Jaskinia(abrazyjna) w południowej części Malty, położona nad brzegiem urwistego wybrzeża w pobliżu miejscowości Żurrieq. Grota wyrzeźbiona została przed wiekami przez napierające na brzeg wyspy fale morskie i stanowi obecnie cześć malowniczego systemu podziemnych korytarzy, rozlokowanych tuż nad taflą wody.
Ostatnią atrakcją, która bardzo spodobała się uczestnikom był rejs statkiem na Gozo, a  szczególnie znajdujące się tam Lazurowe Okno, które jest jedną z najbardziej znanych i fotografowanych krajobrazowych atrakcji turystycznych.

Przebieg projektu

Podczas pobytu w Marsaskali stażyści uczestniczyli w obchodach Dnia Policji, Nocy Maltańskiej oraz Feste patrona parafii, czyli Świętej Anny, którą wieńczyła procesja i msza święta na placu przy kościele parafialnym oraz fajerwerki. Dzięki temu cała grupa mogła lepiej poznać tamtejszych mieszkańców, obyczaje i tradycje, podziwiając przy tym uliczne śpiewy i tańce dzieci oraz młodzieży. Uczennice wraz z opiekunką uczestniczyły w wieczornym spotkaniu przy grillu, które zorganizowane zostało przez burmistrza, jak również w wielu innych spotkaniach z mieszkańcami Marsaskali.

Przebieg projektu

Uczniowie ZSP Nr 1 w Chojnie sumiennie wypełniali swoje obowiązki, dlatego pracodawcy z hoteli wystawili wszystkim stażystom bardzo dobre referencje. Nagrodą i wyrazem podziękowania właściciela hotelu Sensi było wyjątkowo miłe zaproszenie do ekskluzywnej restauracji, gdzie uczennice mogły skosztować owoców morza oraz kuchni azjatyckiej. Grupa, w ramach podziękowań, ostatniego dnia pobytu przygotowała „polski wieczorek” serwując polskie potrawy: kopytka w sosie pieczarkowo – pomidorowym z kiełbasą, placki ziemniaczane ze śmietaną oraz naleśniki z marmoladą. Gośćmi przyjęcia byli: burmistrz z rodziną, nauczyciel języka angielskiego, właściciel hotelu Sensi oraz pracownicy obiektu. Wszyscy bardzo dziękowali i z przyjemnością próbowali naszych polskich potraw.
Pobyt minął bardzo szybko i żal było opuszczać tak piękne miejsca, a zwłaszcza pracowników hoteli i mieszkańców, z którymi nawiązane zostały przyjaźnie. Wszyscy stażyści wrócili do domów zadowoleni z wyjazdu. Dzięki niemu zdobyli doświadczenie w pracy zagranicą w branży hotelarskiej, co z pewnością zaowocuje w ich przyszłej pracy zawodowej.

Opinie uczestników projektu

Zdjęcie

Justyna Mak II TH – STAŻYSTKA Z SENSI HOTEL
Staż na Malcie pozwolił mi rozwinąć swoje umiejętności językowe oraz to, czego nauczyłam się w szkole przygotowującej mnie do zawodu. Najbardziej spodobało mi się na wyspie w Gozo; jest wiele pięknych zabytków, cudowne morze. Bardzo podobała mi się Malta, dlatego z chęcią wróciłabym tutaj ponownie z rodziną lub przyjaciółmi. Uważam, że warto starać się o taki staż. To była wspaniała przygoda i duże doświadczenie.

Zdjęcie

Joanna Bożek II TH – STAŻYSTKA Z SENSI HOTEL
Malta bardzo mi się spodobała, błękitne morze oraz piękne widoki nie dadzą o sobie zapomnieć. Pracownicy hotelu byli dla nas wszystkich bardzo mili i zawsze służyli pomocą. Praca w hotelu Sensi nauczyła mnie wielu nowych rzeczy. Z miła chęcią wróciłabym tam ponownie.

Zdjęcie

Radosław Gołaś II TH – STAŻYSTA Z THE BAKEHOUSE B&B
Anglia, Dorset, Sherborne, Bakehouse Hotel- w tych miejscach dużo się nauczyłem. Staż odbywał się w miłym i przyjaznym towarzystwie, co nie zwalniało nas od ciężkiej pracy. Dzięki praktykom „w pocie czoła”, moje doświadczenie hotelarskie wzniosło się na wyższy poziom. Codzienna styczność z językiem obcym wpłynęła pozytywnie na mój „language – level”. Bardzo podobało mi się małe miasteczko Sherborne. Chciałbym wrócić tam ponownie. Życzę każdemu takiej praktyki zawodowej.

Zdjęcie

Paula Czyżewska III TH – STAŻYSTKA Z THE BAKEHOUSE B&B
Dzięki miesięcznej praktyce w hotelu w Sherborne wiele się nauczyłam. Przede wszystkim poprawiła się moja znajomość języka angielskiego i umiejętność posługiwania się nim w kontaktach z ludźmi. Spotkałam wielu niesamowitych i otwartych ludzi, którzy po prostu zarażali optymizmem. Ich codzienny styl życia i otwartość sprawiły, że uśmiech ani na chwilę nie znikał z mojej twarzy. Uważam, że czas spędzony w pracy w hotelu za granicą zaowocuje dobrymi wynikami w przyszłości i wiem, że dzięki ciężkiej pracy wracam do domu bogatsza o nowe doświadczenia.