Dnia 27.08.2012 w ramach projektu „Rozmawiaj, tańcz, myśl- realizuj się!” finansowanego przez program „Młodzież w działaniu” oraz koordynowanego przez Klub Europejski Douzelage, odbyły się warsztaty kulinarne wraz z nauczycielkami z naszej szkoły: Panią I. Barylską, M. Zarzycką i J. Sumarą, na których z ich pomocą gotowaliśmy tradycyjne potrawy z Węgier, Rumunii i Polski.

Warsztaty

O godzinie 9:30 rozpoczęły się pierwsze przygotowania. W szkolnej pracowni  gastronomicznej zostaliśmy pomieszani oraz podzieleni na grupy tak, aby każdy mógł przyrządzić inne danie. Każdy zespół otrzymując przepis na daną potrawę musiał policzyć kalorie, które są zawarte w produktach, a następnie przekształcić go w taki sposób, by zawierał ich mniej i był zdrowszy. Po zapoznaniu się z planem działania, żwawo zabraliśmy się do pracy. Krojąc warzywa, mięso, a także obierając ziemniaki i inne potrzebne nam składniki, prowadziliśmy z zaciekawieniem rozmowy na temat posiłków charakterystycznych dla danego kraju. Następnie przystąpiliśmy do konkretnych działań. Wszyscy byli chętni do pomocy oraz gotowania. Po około dwóch godzinach ciężkiej pracy nasi przyjaciele z Rumunii skończyli robić sałatkę z warzyw oraz naleśniki. Potem Węgrzy przygotowali paprykarz,         a także leczo, natomiast na polskim stole prezentowały się gołąbki oraz kotlety schabowe.

Gotowe potrawy

Po skończeniu gotowania zaczęliśmy przygotowywać salę aby była gotowa na kolację. Na  środku ustawiliśmy stół,  na którym poukładane zostały wszystkie potrawy wraz z ich opisem  i nazwą.
Około godziny 19 uczestnicy projektu wraz z  nauczycielami uroczyście zebrali się i przystąpili do spróbowania węgierskich, rumuńskich i polskich przysmaków. Sporządzone potrawy przypadły do gustu wszystkim uczestnikom kolacji. Każdy był pełen podziwu dla zaangażowania, jakie grupy włożyły w przygotowania. Po zakończeniu kolacji, z uśmiechem na twarzy udaliśmy się wspólnie na odpoczynek po ciężkiej, ale efektywnej pracy.