27 marca 2025 r., uczniowie klasy 3 i 4 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz 4 Technikum Hotelarskiego, uczestniczyli w warsztatach organizowanych w ramach dni otwartych przez Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny. Zajęcia odbyły się na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa.

W pierwszej części spotkania, uczniowie wzięli udział w wykładzie pt: „Mody żywieniowe – diety cud czy daremny trud?”. Wykład poprowadziła dr hab. inż. Joanna Sadowska, prof. ZUT. Młodzież miała okazję poznać wady i zalety stosowanych przez społeczeństwo diet, np.: diety ketogenicznej, jednoskładnikowej, paleo, niskowęglowodanowej, Dukana,  Atkinsa i wiele innych.

W drugiej części spotkania odbyły się zajęcia warsztatowe. Pierwsze ćwiczenia „Ile chemii w żywności?”, polegały na praktycznym oznaczeniu zawartości azotanów (III) i azotanów (V) w różnych warzywach. Zajęcia poprowadziła dr inż. Monika Rajkowska-Myśliwiec.

Temat drugich warsztatów, to „Frykasy owsiane w różnych odsłonach”. Zajęcia prowadziły dr inż. Katarzyna Felisiak oraz dr inż. Sylwia Przybylska. Młodzież przygotowała różne warianty owsianych przekąsek, z wykorzystaniem różnych dodatków i technik obróbki cieplnej.

Uczniowie omówili, jakie działanie prozdrowotne ma zawarty w płatkach owsianych błonnik pokarmowy. Po zakończeniu zajęć odbyła się degustacja.

Uczniowie byli bardzo aktywni i zaangażowani w zajęcia. Przyznali, że było to dla nich niezwykle ciekawe doświadczenie i z przyjemnością wezmą udział w kolejnej edycji dni otwartych ZUT.

mgr inż. Justyna Sumara
mgr Małgorzata Kowalska