7 marca 2024 r., uczniowie klasy 2 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Hotelarskiego, uczestniczyli w warsztatach organizowanych w ramach dni otwartych, przez Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny. Zajęcia odbyły się na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa. Uczniowie zostali podzieleni na dwie grupy, w których pracowali wspólnie podczas warsztatów.

Uczestnicząc w zajęciach „Słodkie wypieki wyczarowane z warzyw”, uczniowie przekonali się, że warzywa mogą być wartościowym składnikiem słodkich wypieków. Młodzież przygotowała ciasta i mufinki, z dodatkiem różnych warzyw.

Przy realizacji kolejnych warsztatów „Probiotyki – czy to tylko moda”, uczniowie dowiedzieli się, jak bakterie wpływają na zachowanie ludzi, czym jest i jaką funkcje pełni oś mózgowo-jelitowa, mikrobiom, zróżnicowanie mikrobiocenotyczne i jego znaczenie w życiu człowieka. Zajęcia praktyczne oparte były na wykorzystaniu preparatyki mikroskopowej oraz zapoznaniu młodzieży z morfologią i zróżnicowaniem drobnoustrojów, wykorzystywanych w procesach leczenia, jako element wspomagający.

Uczniowie byli bardzo aktywni i zaangażowani w zajęcia. Przyznali, że było to dla nich niezwykle ciekawe doświadczenie, i z przyjemnością wezmą udział w kolejnej edycji dni otwartych ZUT.

mgr Małgorzata Kowalska